Yüksek teknoloji ürünlerinin kullanıcıya tanıtıldığı en önemli fuar olan Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) Ocak ayı içinde Las Vegas’ta gerçekleşti. CES, tüketici sektöründeki hemen hemen her şirketin en son ürünlerini, en yeni TV’lerden kablosuz teknolojilere, AR / VR donanımlarından en yeni akıllı ev ürünlerine kadar tümünü tabiri caiz ise görücüye çıkarttığı yerdir. Tüm bu firmalar en son teknolojiyi nasıl zorladıklarını ve kullanılabilir hale getirdiklerini göstermek amacı ile bu fuarda yerlerini alır.
Yaklaşık 4500 katılımcı firmanın ürünlerini sergilemesi ve 188.000 ( 63.000’i Amerika dışından ) ziyaretçinin gitmesi beklenen bu fuar imalat sanayiindeki şirketlerin ise genellikle dikkatini çok az çeken bir etkinlik. Sonuçta adı Tüketici Elektroniği Fuarı, doğrudan son kullanıcıya hitap ediyor, geleneksel endüstriler ile ne ilgisi olabilir ki? Çamaşır makinesi ya da ilaç üreticisi veya bir kimya tesisi yöneticisi iken tüketici elektroniği fuarının (CES ) işiniz ile çok fazla ilgili olmadığını düşünüyorsanız. Çok kesin olarak şunu söyleyebiliriz ki TAMAMEN YANILIYORSUNUZ.
Üretim ve proses endüstrilerini yakından takip edenler bileceklerdir ki teknolojinin en son yenilikleri öncelikle son kullanıcıya ulaştırılır. Sanayi ise bu ürünleri sonradan kendi ihtiyaçlarına göre adapte eder ve gecikmeli olarak kullanmaya başlar.
Bunun temel iki adet sebebi var :
- Tüketici elektroniğinin hedef kitlesinin büyüklüğü
- İmalat ve proses endüstrisinin değişimden çok güvenirliliğe, sürekliliğe ve emniyete önem vermesi diyebiliriz. Bu tesislerde kullanılabilmesi için teknolojinin öncelikle rüştünü hesaplaması gerekir.
Yukarıda yeni teknolojilerin doğal olarak milyarlarca kişiye ulaşılabilecek sektörlere sunulduğunu daha sonra ise nispeten daha küçük bir pazara hitap eden sektörlere yöneldiğini söyledik. Cep telefonu ilk önce hepimizin kullandığı bir cihaz oluyor çok daha sonra imalat sektöründe kullanılan bir araç haline gelebiliyor. Aynı şeyi dronlar için de söyleyebiliriz sanırım. Ya da AR/VR öncelikle son kullanıcıya sunulurken imalat sektörüne girmesi daha yavaş ve geç olabiliyor. Fakat bu gerçek üretim ve proses sektörünün tüketici elektroniğinden uzak durması için bir sebep olabilir mi? Cevap : KESİNLİKLE HAYIR
Öncelikle şunu unutmayalım: Günümüzde ne üretiyorsa üretsin tüm firmalar bir teknoloji firması olmak zorundadır. Bu bir kimya tesisi de olabilir, bir pasta üreticisi de olabilir, market zinciri de olabilir. Teknolojinin en önde giden robotik şirketleri, 3D baskı firmaları, endüstriyel dron üreticileri ve kontrol sistemi üreticileri, en son teknolojilerini sergilemek için CES 2019’u kullanıyorlar. Bu bile bugün sunulan en son teknolojilerin en geç birkaç sene içinde kullanıcısı olacak geleneksel üretim ve proses firmalarının da CES’i takip etmesi için çok geçerli bir sebep değil mi?
Şöyle düşünün, imalat sektöründe var olan bir firmasınız ve tesisinize yeni teknolojileri getirmek istiyorsunuz moda tanımı ile Endüstri 4.0’a geçmek istiyorsunuz. Hangi teknolojiyi tercih edeceksiniz? Tercih ettiğiniz teknoloji birkaç sene içinde yok olacak mı yoksa gelişerek büyüyecek mi? Dünün mü, bugünün mü yoksa yarının teknolojisini mi tercih edeceksiniz? Bugün yaptığınız yatırımın yarın çöpe gitmeyeceğinden başka nasıl emin olabilirsiniz?
Tüm bu soruların cevabını ancak bugünün tüketici elektroniği teknolojilerini takip ederek bulabilirsiniz.
Bunun yanı sıra teknolojiyi yakından izlemeyi zorunlu kılan konulardan biri de hızla değişen işgücü. İşletmelerin en son teknolojiler ile donatılmasının tek amacının iş modelleri ile üretim hatlarının birleştirilmesi ve buna bağlı olarak karlılık, verim, izlenebilirlik artışı gibi düşünülebilir. Fakat dikkate alınması gereken diğer bir konunun da hızla gençleşen işgücü olduğunun farkına varmak lazım. Y, Z kuşağı olarak tanımladığımız ve çok yakın zaman içinde işletmelerimizdeki işgücünde çoğunluğu oluşturacak bu genç nesil teknoloji ile nefes alıyor, teknolojiyi inanılmaz hızla benimsiyor. Şirketlerin işletmelerine çekmek ve orada tutmak isteyeceği bu yeni kitle, çalışacakları şirketlerin teknolojik fırsatları kullanmasını bir karar kriteri olarak kullanıyor. Bu genç neslin önemli bir kısmı işverenleri teknolojiye ayak uyduramazsa işi bırakmayı bile düşünüyor.
Ön bürodan arka büroya, fabrika katına veya sahaya kadar her noktadaki yeni nesil çalışanlar, kişisel yaşamlarında kullandıkları teknolojinin işyerinde de kullanılmasını istiyor/bekliyor.
İşte size proses ve imalat dünyasındaki işletmeler, kuruluşlar olarak CES 2020 ‘yi takvimlerinize kaydetmek için bir sebep daha.