“Bu sene dijitalleşmeye önemli yatırım yapmaya karar verdik.”
“Endüstri 4.0 konusunda çalışmaya başladık, ama öncelikle otomasyona geçmemiz gerektiğini anladık. “
“Merkezi yönetim dijitalleşme konusuna çok önem veriyor.”
Son birkaç yıldır hepimizin sıkça duyduğu cümleler bunlar. Ne yazık ki iyi niyetle başladığından hiç şüphe duymadığımız bu cümleler ile işe başlandığında her zaman doğru sonuçlara ulaşılamıyor.
Accenture firmasının konu ile ilgili araştırması ve yazısı ile karşılaştığımda bunu kısaca özetlemek ve yorumlarımı yazmak istedim. Orijinal makalenin linki yazının altında.
Dünyanın dört bir yanındaki şirketler maliyetleri düşürmek veya yeni gelir akışları oluşturmak için dijital teknolojilerin zorunlu olduğunu biliyor. Bulunduğumuz iş dünyasındaki liderlerin çoğu dijitalin gücünü ve önemini ise anlamış durumda. Dijital teknolojilerin tesislerdeki dönüşüm ve büyümeyi sağlama potansiyelini görüyorlar. Bu konuda da çok önemli yatırım yapmaya hazırlar hatta yapıyorlar.
Fakat harcanan bu paralar ve yatırımlar çoğu zaman işletmelere beklendiği kadar yarar sağlamıyor. Dijital yatırımlardan beklenen sonuçlar elde edilemiyor. Bunun önemli nedenlerinden biri ise tesisler yeni teknolojiler ile donatılırken asıl yapılması gerekenin yani “dönüşümün” gerçekleştirilemiyor olması. Parça parça harcanan paralar toplamda tesis verimliliğine olumlu katkıda bulunmaktan uzak kalıyor.
Accenture firmasının dünyanın en büyük 21 sanayi ülkesinde, 900’den fazla büyük şirket yöneticisiyle konuşmasından çıkan sonuca göre, yapılan dijital yatırımlardan sadece %13 ü verimlilik , maliyet tasarrufu ve ticari büyüme elde edilmesini sağlıyor. İşletmelerin çoğu dijital teknolojiyi modayı takip eder gibi parça parça kullanıyor bu da tesisin geneline değil sadece bir kısmına limitli fayda sağlıyor.
Dijital teknolojiler dediğimiz zaman sürekli üzerinden konuşulan , makaleler yazılan , tartışılan uygulamalar olarak 3Boyutlu Baskı, Otonom Robotlar, AI – Yapay Zeka , BlokZinciri, Dijital İkiz , Büyük Veri, Makine Öğrenme, Mobilite, Otonom Araçlar , AR/VR sayılabilir.
Peki hangisi veya hangileri sizin tesisinizin verimliğini artırarak gerçek dönüşümü sağlamanıza yardımcı olacak?
Yoksa 2 paket Dijital İkiz, 3 tane AR , 10000 taglik büyük veri paketi alayım mı diyeceksiniz?
Aşağıda linkini verdiğim makalenin konusu olan araştırmaya göre şirketlerin çalışan başına maliyetlerini önemli ölçüde azaltmalarına ve pazar sınırlarını büyütmelerine yardımcı olacak çözümün yukarıda yazdığımız tek tek teknolojik uygulamalardan değil bu teknolojilerin kombinasyonlarından geçtiğini ortaya çıkarmış.
Endüstri 4.0 , dijitalleşme başlıkları altında konuşurken öncelikle dijital teknolojilerin birleştirelim, karıştıralım ve eşleştirelim uygulamaları olmadığını anlamamız gerekiyor. Şirketlerin ise dijital teknolojilere karar vermeden önce işletim modellerini, üretim ve değer zincirlerini tamamı ile yeniden elden geçirmeleri gerekiyor.
Yapılan araştırmaya göre otonom araçlar, artırılmış ve sanal gerçeklik, büyük veri, makine öğrenmesi ve mobil bilgisayar kullanımı birleştirildiğinde çalışan başına ortalama şirket tasarrufu 85k USD olabiliyor.
Bunun yanısıra özellikle beş dijital teknolojiden otonom robotlar, AI, blok zinciri, büyük veri ve 3D baskıyı birleştirdiklerinde, endüstriyel ekipman sektöründeki şirketler için ortalama toplam tasarruf ise 1.6 milyar USD’ye ulaşabiliyor.
Raporun bundan sonra bize söylediği ise Endüstri X.0 : Başarılı Kombinasyonlar, Endüstrinin Dijitali Yeniden Keşfiolarak tanımlanabilir.
Endüstri X.0 işletmeleri dijital teknolojileri takip eder, sürekli yeniyi ve kişiselleştirilmiş çözümleri geliştirebilmek için Endüstri 4.0’ın temel operasyonel verimliliğini kullanırken gelişmiş dijital teknolojilerin kombinasyonlarından da yararlanır.
Endüstri X.0 işletmeleri dört farklı özelliğe sahiptir.
Akıllıdır:Her ürün ve üretim süreci kendi kendini izler, veri üretir ve iş içeriğine etkisinin farkındadır.
Canlıdır:İhtiyaçları karşılama ve fırsatları yakalama konusunda hızlı, odaklanarak ve çevik hareket edilmesini sağlayan kurum kültürüne sahiptir.
Bağlantılıdır: İnsanlar, ürünler, sistemler, varlıklar ve makineler arasında veri paylaşımı gerçek zamanlı olarak gerçekleşirken iletişim, uçtan uca ve çok yönlüdür
Öğrenir:Uyarlanabilir etkileşimler, zaman içinde giderek daha amacına uygun ve değerli kullanıcı deneyimleri oluşturmasına yardımcı olur.