“Islanan ya da ıslak (temas eden) parçalar” terimi basınç altındaki ortama (potansiyel olarak) maruz kalan veya bu maddeyle doğrudan temas eden tüm parçalar, yüzeyler ve/veya bileşenler için basınç sensörleri ile bağlantılı olarak kullanılır.

Tipik bir basınç algılayıcısı söz konusu olduğunda, temelde “proses bağlantısı” veya basınç bağlantı noktaları olarak adlandırılan basınç sensörü bölümleri, yani basınç sensörünün proses ile “bağlantı kurduğu” kısımlarla sınırlıdır. Tipik olarak ABD’de ¼” NPT, ½” NPT veya G¼”, G 1/2″ (dişi veya erkek) gibi standart dişlilerdir.

Sadece cihazın yapımında kullanılan malzemeleri içermez, aynı zamanda konik dişler için PTFE bant veya silindirik O halkaların kullanımı gibi konulardaki sorulara cevap verecek özel bir dişli için gerekli olan contalara kadar uzanır. – Bu da dikkat edilmesi gereken ama sık sık gözden kaçan küçük ama önemli bir ayrıntıdır.

Bundan başka, “ıslanan veya ıslak parçalar” terimi, basınç algılayıcısının (en azından kısmen) kullanılan ortamla temas halinde olan herhangi bir iç conta, kaynak veya membranlar/diyaframlarını da kapsar.

Basınç sensörlerinin ıslak kısımları dört kategoriden oluşur:

Demir malzemeler (karbon çelik, paslanmaz çelik vb.) – esas olarak ana gövde/sensörler ve dişli yuvaları vb. için kullanılır.

Endüstriyel basınç sensörleri üzerindeki basınç bağlantı noktalarının ve proses bağlantılarının büyük bir kısmı günümüzde paslanmaz çelikten yapılmıştır ve ince film sensörleri çoğunlukla çeliği sensör gövdesi için temel malzeme olarak kullanmaktadır; ancak bu terim, evrensel korozyon direnci anlamına geldiği için yanıltıcı olabilir, durum her zaman böyle değildir. Her zaman paslanmaz çelik cinsini, korozyon direnci ve kimyasal uyumluluğunu dikkatlice kontrol edin.

Demir içermeyen malzemeler (Bakır, Pirinç, Altın, Hastelloy, Elgiloy, Titanyum gibi) – tipik olarak metalik sızdırmazlık elemanları olarak veya sensör gövdeleri, zarları veya diyaframlar için özel tasarımlarda kaplamalar olarak kullanılırlar.

Daha ekonomik uygulamalarda pirinç, vanalar ve bağlantı parçaları için hala yaygın kullanılan bir malzemedir ve bu nedenle basınç sensörlerinde de kullanılır. Özel uygulamalar için bazen yüksek korozyon direnci veya üstün ölçüm performansı sağlamak için titanyum veya özel alaşımların (Elgiloy, Hastelloy veya Inconel gibi) kullanılması gereklidir. Bazı elementler (Altın gibi) bazen zarları ve diyaframları korozyona ve kimyasal saldırıya karşı korumak veya hidrojenin geçmesini önlemek için kullanılır. Bu malzemelerin bazılarının maliyeti ve/veya kullanım ve işleme zorlukları bazı uygulamalarda kullanımlarını engelleyebilir

Elastomerler ve Plastikler (PA, Viton, PTFE vb.) – genellikle diyaframlar için contalar, mühürler veya kaplamalar olarak kullanılır

Plastikler ve Elastomerler çoğunlukla O-ringler veya contalar ve mühürler olarak kullanılırlar, PTFE gibi özel plastikler bazen membranlar ve diyaframlar için koruyucu bir kaplama olarak kullanılırlar.

Seramik (AL2O3 gibi) – tipik olarak kapasitif veya kalın film dirençli basınç algılayıcıları için bir algılayıcı gövdesi/diyaframı olarak kullanılır

Seramiklerin bir sensör malzemesi olarak kullanılması, yüksek kimyasal uyumluluğunu ve sıcaklık istikrarını garanti eder; maalesef çok tercih edilmezler, çünkü seramikler kaynak yoluyla hava geçirmez şekilde kapatılmaz, ve daima (yumuşak) sızdırmazlık malzemeleri kullanılmasını gerektirir – bu da sınırlayıcı bir faktör olur ve ürün çeşitliliği ve conta içinde gizlendiğinden yanlış sızdırmazlık elemanını, dolayısıyla sensörü yanlışlıkla seçmenize neden olabilir.

Tipik basınç bağlantılı bir basınç sensörünün temas ettiği yerler

Diyaframlı bir basınç sensörünün temas ettiği yerler

Şekil 1: Basınç sensörlerinin tipik ıslak parçaları – ortamla temas eden herhangi bir şey (açık mavi)

Kaynak : Wika

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.