4-20 mA devresinin çalışması için bir enerji kaynağına ihtiyaç vardır. Loop beslemeli cihazlar veya iki telli cihazlar gerekli bu gücü akım döngüsünden alırlar. Fonksiyonlarını yerine getirmek için daha fazla gerilime ihtiyaç duyan cihazlarda iki telli bağlantıyı kullanmak her zaman en optimum çözüm değildir.
Bazı cihazların akım döngüsünde sebep olabileceği fazla gerilim düşümünü engellemek için harici bir besleme kaynağı bağlamak cihazın fonkisyonlarını da yerine getirmesini sağlayacaktır. Bu seçimleri yaparken limitasyonları ve avantajlarını iyi bilmek gereklidir.
2,3 ve 4 Telli Bağlantı Tanımlaması
4-20 mA akım döngüsünün çalışması için besleme kaynağına ihtiyaç vardır. İki telli cihazlar bu gücü proses sinyal loop’undan alır. Loop’taki güç transmitterin besleme kaynağından veya başka bir kaynaktan gelir. Loop için gerekli olan güç iki kablo üzerinden taşınır. Bu kurulumda iki tel kullanıldığı için bu tür cihazlara iki telli cihazlar veya transmitterler denir. Yani hem sinyal hem enerji yani iki kablo üzerindedir.
3 veya 4 telli cihazlar, tam tersine çalışmaları için gerekli enerjiyi akım döngüsünden ayrı tek veya bir çift kablo ile alır. Bu cihazlar loop beslemeli (veya loop powered) cihazlar değildir.
4 telli bağlantı, akım döngüsünü sadece 4-20 mA sinyalini aktarmak için kullanır. Bu çeşit bir bağlantı, akım döngüsünden cihazın çalışması için gerekli gücü almaz. Yine de loop ta bir gerilim düşümü yaratacaktır fakat bu loop powered cihazlara göre minimal olacaktır.
4 telli cihazlar harici bir besleme kaynağına ihtiyaç duyarlar. Bu besleme kaynağı AC ve DC olabilir, çünkü cihaz akım loop’undan bağımsız olarak besleme kaynağına bağlanacaktır. 24 VDC, 24 VAC gibi veya 220 VAC, 120 VAC besleme kaynakları kullanılabilir.
Kaynak : Precision Digital
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Ölçüm Sinyalini (4-20 mA) Ne Kadar Uzağa Taşıyabilirsiniz?
Neden 4 ve 20 mA Değerleri Kullanılır?