Kontrol Panosu Testi için 8 İpucu;
- Pano iki farklı enerji kaynağı ile enerjilendirilecekse (UPS ve şebeke), ikisini de bağlayın. (Birbiri arasında dokümante edilmemiş veya öngörülmemiş bir bağlantı var ise, hemen ortaya çıkacaktır!)
- Her kabloya ASILIN (Sert bir şekilde). Bu işlem biraz zaman kaybı gibi görülebilir, fakat her panoda birkaç tane gevşek bağlantı çıkma olasılığı çok yüksektir. Eğer kablolar kalınsa ve jumper’lı ise bakır iletken bir süre sonra gevşeyebilir veya bağlantı noktasından çıkabilir. İlave olarak, bazen terminasyon uygun olmayan küçük tornavidalar ile yapılır bu da kablonun tam olarak sıkıştırılamamasına sebep olabilir. (Bunun en doğru yolu tork kontrolü yapılmış olan bir ekipman ile terminasyonun yapılmasıdır.)
- İlk olarak enerji kablolarını kontrol edin ve panoyu adım adım enerjilendirin. Bir sigorta veya kesiciyi enerjilendirmeden önce direnç testi yapın. Ana girişteki 120 Vac veya 220 Vac’yi komple enerjilendirdikten sonra 24 Vdc sistemini enerjilendirin ve test edin. Enerji dağılımında jumper kullanıldı ise enerjinin jumperin en son noktasındaki terminale kadar ulaştığından emin olun. Jumper’da bir sorun varsa, terminallerin bir bölümü enerjilenmeyebilir.
- Haberleşme yapısını kurun ve enerjilendirin. Fiber transduserler kullanıldı ise ağa bağlayın ve sahadaki fiber kabloyu fiber jumperlar ile simule edin. Sistemdeki tüm komponentleri aktifleştirerek çalıştıklarından emin olun.
- Her I/O noktasını gerçek değerler ile simule edin. (Bir dijital çıkış sinyali gerilim testini geçebilir fakat yük bağladığınızda hata verebilir.) Her analog sinyal için kartınıza uygun 4-20 mA, TC veya RTD simulator kullanın. RTD’ler için direnç kutusu da olur. Simulasyon için kullandığınız cihazların kalibrasyon sertifikaları olduğundan emin olun. Dijital çıkışlar için elinizde gerçek yük olamıyorsa, röle kullanın. Her dijital giriş sinyalini jumper (kuru kontak ise) veya kartın beklediği gerilim değeri ile simule edin. Karttaki LED’e her zaman güvenmeyin. Bazı arızalarda kartın ilgili LED’i yansa bile bu yazılıma ulaşmayabilir. Simule ettiğiniz her sinyali yazılımdaki son noktadan kontrol edin.
- Sistem yedekli besleme girişi (veya 24 Vdc besleme kaynakları) ile besleniyorsa, tek tek test edin ve bir tanesinin enerjisini kapatın diğerinin sistemi tek başına sorunsuz bir şekilde beslediğinden emin olun. Aynı işlemi diğeri için de yapın.
- Mümkün olduğunca tüm analog çıkışları ve dijital çıkışları aynı anda enerjilendirin, çıkış verin. Ana beslemeyi kesin ve tekrar verin. Bu test panonun demeraj akımını test etmenizi sağlar. İyi tasarlanmamış bir panoda bu testin ardından ana kesici trip edecektir.
- Pano tamamı ile test edildikten sonra, PANOLARI SAHAYA GÖNDERMEDEN ÖNCE TÜM SİGORTALARI ÇIKARIN (veya en azından besleme kaynaklarınınkini)