1- IO Link Nedir?
Otomasyon sistemlerinin gelişmesiyle birlikte hep daha zeki sensörler ve aktüatörler ortaya çıkmıştır. Bu gelişmelerle birlikte bu cihazlarla haberleşmek için daha kolay ve global bir çözüm arayışına girilmiştir. IO link sensör ve aktüatörlerle haberleşmek için geliştirilen noktadan-noktaya haberleşme protokolüdür.
2-IO Link sensör ve aktüatörleri I/O modüllerine bağlanabilir mi?
IO Link sensörleri ve aktüatörleri I/O modüllerine bağlanabilir. Öyle ki; IO Link dilini konuşmayan bir sensör dahi, IO modülüne bağlanabilir. Sensör veya aktüatör ile I/O modülü arasındaki bağlantı, yukarıda bahsettiğimiz gibi noktadan noktaya bağlantı olarak sağlanır.
3- IO Link master ile cihazlar arasındaki sinyal iletim hızı nedir?
IO Link master ve cihaz arasındaki iletim 230 kBaud hızda, 400 mikro saniyede içinde gerçekleşir. Ayrıca kullanıcı isterse büyük veri paketleri (çerçeve türlerini) seçebilir.
4- Sensör tarafında ne tür konektörler kullanılabilir?
Günümüzde IO link için özel bir konektör ihtiyacı duyulmamaktadır. Önerilen minimum ölçü değerleri dikkate alınmalıdır. Korumasız kablolar kullanılabilir. M8 ve M12 standart konnektörleri tavsiye edilebilir.
5-IO Link üzerinden ne tür veriler gönderilir?
Proses verileri (analog değerler, anahtarlama durumları), konfigürasyon verileri, üretici ID verileri, sistem parametreleri (alt sınır, duyarlılık, alt sınır vb.) gönderilebilir. Yine ihtiyaç duyulması halinde kontrol verileri de gönderilebilinir.
IO Link bir veri yolu sistemi değildir.
6- IO Linkin avantajları nelerdir?
6.1 Basit Kurulum
Kablolamada azalma, bağlantı teknolojisinin kolay olması
6.2 Veri Toplama Kolaylığı
IO link sayesinde hata tanıma ve analizi, sıcaklık, raporlama, kirlenme, vb. bilgiler kolaylıkla alınabilir.
6.3 Standartlaştırma
Mevcut arayüzler çeşitliliğini minimize etme (PNP, 4-20 mA, 0-10 V, RS 232 ve RS 422)
Aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere klasik çözümde sensörler için farklı ara yüzlere ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca sensör/aktüatörler için farklı araçlar gerekecektir. IO Link çözümünde ise tek bir arayüz tüm sistem için yetmektedir. Yine tek bir araç IO Link cihazları için yeterli gelmektedir.
Kaynak : Wago Blog sayfasından alınmıştır.