Günümüzde pek çok endüstriyel uygulama operasyonu ve prosedüründe, üreticiler haberleşme gereksinimlerini kablosuz ağlar üzerinde yapılandırmaya başladı. Kablosuz ağlar, uzak noktalarda olduğu kadar yanıcı, patlayıcı ya da daha zor ortamlar için de sağlam, güvenilir izleme ve kontrol olanağı sağlamaktadır.

Kablosuz ağlar, endüstriyel haberleşme yeteneklerini de geliştirerek üretim ve proses hatlarında da etkinlik ve karlılığı da artırmaktadır. Konvansiyonel sistemlerdeki kablo limitasyonlarını ortadan kaldırarak, yüksek seviyede güvenliği sağlayarak gelişmiş veri kaydı, proses izleme ve kontrol işlevlerinin yerine getirilmesini sağlamaktadır.

Kablosuz ağlar diğer tüm sistemlerde olduğu gibi doğru şekilde uygulandığında son derece güçlü bir çözümdür. Buna rağmen kablosuz teknolojide bulunan bazı limitasyonlar nedeni ile bu yönteme geçilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bu konuların bazıları:

  1. Enerji var mı? Kablosuz sinyaller, herhangi bir enerji kaynağı olmayan uzak noktalarda da çalışmasına imkan verecek şekilde çok az enerjiye gerek duyarlar. Bununla birlikte, uygulamada kullanılan sensörün de az enerjiye gereksinim duyması gerekir. Bugün sıcaklık, basınç ve proximity sensörleri çok düşük enerji ile çalışabilmektedir. Bu cihazlar AA piller ile yıllarca kullanılabilir. Buna rağmen solar ya da başka bir şekilde enerji bulunuyorsa her tipte sensör kullanılabilir.
  2. Bilgiye ne kadar hızlı ihtiyacınız var? Bu da yine enerji ihtiyacını belirleyen bir konu. Sensörün bulunduğu yerde harici bir enerji varsa haberleşme kanalı daima açık tutulabilir. Bu da gerçek zamanlı izleme imkanı sunar. Enerji yok tepki süresini pil kullanımına göre ayarlamak gerekecektir. Örneğin sıcaklık ölçüyor ve dakikada bir kez raporlamak istiyorsanız pil ömrünüz 1 yıl olacaktır. Alternatif olarak 15 dakikalık güncelleme süresi sizin için yeterli olabiliyorsa bu da pil ömrünüzü 10 yıla çıkarabilir. Bu nedenle pil kullanarak kablosuz ağa geçtiyseniz veri güncelleme sürenizin belirlenmesi önemlidir.
  3. Ne tip kablosuz ağa ihtiyacınız var? Kablosuz ağlar görüş alanı olduğunda (line of sight) veya geniş bir fabrika içinde çok uzak mesafelere veri transferi yapabilir. Uzun mesafeyi destekleyen bir yapının seçilmesi  çoklayıcı/güçlendirici sayısını azaltacağından kurulumu hızlandıracaktır. Aynı zamanda esnekliği de artıracaktır.
  4. Kablosuz ağı kaybederseniz ne olur? Kablosuz ağlar uygun tasarlandığında son derece güvenilir olabilmektedir. Buna rağmen kablosuz ağa ilk geçişte sistemi daha iyi anlayabilmek için kritik olmayan noktaların seçilmesi faydalıdır. Ya da hat kesildiğinde çıkışların hangi konuma geleceği önceden tanımlanarak, güvenli modda tutulabilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.